Δευτέρα 14 Μαΐου 2007

Επεξεργαστής


Η επιλογή του επεξεργαστή είναι πολύ βασική, καθώς επηρεάζει άμεσα την επιλογή της μητρικής πλακέτας. Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών για προσωπικούς υπολογιστές (Intel και AMD) διαθέτουν στην αγορά τόσο προσιτά όσο και πανάκριβα μοντέλα. Τα φθηνότερα συνήθως επαρκούν για τις περισσότερες χρήσεις για τις οποίες προορίζεται ένας σημερινός υπολογιστής, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν και κάποιοι που έχουν λόγους να επιλέξουν κάτι ακριβότερο.

Βασικά χαρακτηριστικά ενός επεξεργαστή είναι η συχνότητα λειτουργίας του και η συχνότητα του κύριου διαύλου FSB (Front Side Bus). Οι συχνότητες μετρώνται σε Megahertz (MHz). Αν και αποτελούν ένα καλό μέτρο για τις επιδόσεις του τσιπ (όσο μεγαλύτερη συχνότητα τόσο πιο γρήγορο) δεν μαρτυρούν όλη την αλήθεια γι' αυτές, καθώς στην τελική ταχύτητα συμβάλουν και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη σχεδίασή του.

Για να δεχτεί μια μητρική έναν επεξεργαστή θα πρέπει να τον υποστηρίζει, που σημαίνει να διαθέτει την αντίστοιχη βάση τοποθέτησης (Socket 478 ή Socket A), να μπορεί να λειτουργήσει στην ταχύτητα διαύλου (FSB) την οποία χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής, αλλά και να τον τροφοδοτήσει με τη σωστή ηλεκτρική τάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: